Wetboek voor bloggers?

Review
wetboek, bloggers

wetboek voor bloggersWetboek voor bloggers?

Een fotografiesite en dan is je eerste blog over een suf wetboek? Eh, ja. Dit is niet zomaar een boek. Ik heb dit boek cadeau gedaan aan Eva van MissDudeBlogging omdat ze deze heel graag wilde hebben. Zij was nog maar net begonnen met bloggen en wilde graag weten wat wel en wat niet toegestaan is. Nu kan je wel heel het internet afstruinen voor informatie maar dan ben je nog wel even bezig.

Dit boek beschrijft in hele duidelijke taal hoe je het beste kan bloggen. Hé wacht even…. het was toch een soort wetboek? Geloof me, dit was ook het eerste wat ik dacht toen ik het boekopensloeg. Maar gaandeweg kom je steeds meer uitleg tegen over auteursrecht en copyright. Geen suffe wetteksten maar in zeer begrijpelijke taal. Er wordt antwoord gegeven op de vraag of het oké is om teksten integraal over te nemen of dat je straffeloos mag citeren. Maar ook het gebruik van foto’s. Mag je een foto die je op Google vindt downloaden en gebruiken op je eigen website? Mag je je eigen naam er op zetten? Er staat een watermerk op en dat vind ik niet mooi, mag ik die er af halen?
Dit is nog maar een heel klein beetje van wat er in het boek besproken wordt.

Nog een keer betalen?

Het zal je misschien niet verbazen, en pas geleden kwam ik die uitspraak ook weer tegen in een Facebook reactie, maar heel vaak wordt er gezegd dat een fotograaf toch al betaald is voor zijn werk. Waarom moet de fotograaf dan nog een keer betaald worden voor hetzelfde werk? Ik zeg maar zo… als je baas zou zeggen dat je vorige maand al betaald bent voor datzelfde werk wat je vorige maand gedaan hebt ga je hier toch ook niet mee akkoord? Zo is hetzelfde bij fotografen. Foto’s zijn hun broodwinning. En voor foto’s moet betaald worden.

Betalen voor foto’s?

Ik zei net dat er voor foto’s betaald moet worden. Dit is echter niet altijd het geval. Hiervoor kan je kijken bij foto’s die onder een Creative-Commons licentie vallen of onder het publiek domein. Ook over deze onderwerpen is nagedacht in Wetboek voor Bloggers. Er staat ook in beschreven wanneer het auteursrecht komt te vervallen.

Dit boek is geschreven door Charlotte Meindersma. Juriste bij Charlotte’s Law. Het boek zelf is niet meer te koop maar er is nog wel een studie-editie van dit boek te koop. Dit boek is wat uitgebreider en aangevuld met relevante jurisprudentie.

Dit boek is niet alleen geschikt voor hardcore bloggers en/of juristen in spé maar ook voor de beginnende blogger zeer interessant. 
Je kan dit boek direct bij Charlotte’s Law kopen.

Het boek leest heerlijk weg.

Ik zeg doen!! 🙂

Nog een kleine disclaimer: ik word niet betaald voor dit artikel.

Tagged , , ,

1 thought on “Wetboek voor bloggers?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
%d bloggers liken dit: