Geld

Waarom is het zo duur om een foto te laten maken? Knopje drukken en klaar, toch?
Ehm, nee. Laat het me even uitleggen.

Een foto is maken is meer dan alleen op een knopje drukken. Je hebt op digitale spiegelreflex camera’s een automatische stand, ook wel de groene stand genoemd. Je richt je camera op het onderwerp en je klikt. Zo, foto klaar.
Dat klopt. De automatische stand pakt automatisch de instelling die bij de hoeveelheid licht past. Dat gaat vaak goed, maar nog vaker fout.

Bij wat slechtere lichtomstandigheden past de automatische stand de instellingen zo aan dat er voldoende licht op de sensor komt. Wat kan resulteren in een bewogen foto. Dit vanwege het feit dat de automatische stand een sluitertijd gaat hanteren die onder de grens ligt waarbij je nog uit de hand kan fotograferen. 

Kleine uitleg over fotograferen

De meeste fotografen fotograferen in de M-stand, Tv-stand of Av-stand. Soms zelfs de P-stand. Omdat ik met Canon fotografeer zijn dit de standen bij Canon. Bij andere merken heet het weer anders. Ik ga hier niet alle definities uitleggen, daar zijn weer andere pagina’s voor.
Elke  situatie vraagt weer om een andere aanpak. Als fotograaf moet je constant nadenken wat je met je foto wil laten zien en welke instellingen daarbij passen aan de hand van het licht. Dus het is meer dan alleen een knopje indrukken.

Daarna dienen de foto’s op de computer gezet te worden om de foto’s te gaan bewerken. Vaak wordt hier dan wat oneffenheden weggehaald, kleur, helderheid en contrast aangepast etcetera. Hier is de fotograaf ook wel gauw een uurtje of wat mee kwijt. (afhankelijk van de hoeveelheid foto’s die gemaakt zijn)

Oké, je hebt je punt gemaakt. Maar dan hoeft het toch nog niet zoveel te kosten?
Om te weten of een fotograaf wel duur is moet je weten wat voor kosten een fotograaf heeft. Een fotograaf die een eigen studio heeft of personeel in dienst heeft zal duurder zijn dan een fotograaf die dit niet heeft.

Laten we even kijken welke kosten een fotograaf maakt.

Apparatuur

Fotograferen is geen goedkope hobby. Denk hierbij aan een camera en lenzen en eventuele flitser.
Een fotograaf heeft meestal meerdere camera’s, meerdere lichtsterke, dus duurdere, lenzen. Flitsers, kabels, tassen, batterijen, geheugenkaartjes.
Maar dan zijn we er nog niet. Ook de PC, de meeste fotografen hebben een Apple, deze kost vaak een veelvoud van een PC. Plus de benodigde software.

Ha, software is te downloaden. Ja dat klopt. Laat ik hier wat op zeggen…. ha, software downloaden waar een licentie bijhoort is illegaal en dus strafbaar. De meeste ondernemers wagen zich hier niet aan, nog afgezien op het risico wat je dan loopt op virussen.
Licenties zijn duur. Omdat fotografen vaak duizenden zo niet tienduizenden euro’s aan spullen heeft moeten deze spullen ook verzekerd worden. Dat zijn ook weer extra kosten die terugverdiend moeten worden.

Waarom is het zo duur om een foto te laten maken?

 

Autokosten

Sommige fotografen hebben geen studio en zijn dus aangewezen op de auto. Deze rijdt helaas ook niet op water.
Vanwege de spullen die soms meegesjouwd moet worden is de bus of trein geen optie. Dus ben je aangewezen op de auto.
Deze moet ook onderhouden worden en verzekerd worden.
Als de auto niet goed onderhouden is dan kom je op een gegeven moment stil te staan. En het laatste wat je wilt is dat de fotograaf te laat op zijn afspraak komt. Toch?

 

Administratie en BTW

Bij de uurprijs zit de BTW inbegrepen. Deze BTW mag aan het einde van het kwartaal netjes bij de vrienden van de belastingdienst afgegeven worden.
Maar ook de administratie zelf. Dit zijn werkzaamheden die er bij horen maar niet gefactureerd worden. Het geeft wel inzicht voor de fotograaf of de uurprijs nog voldoende is om alles af te dekken en van rond te kunnen komen.
Meestal wordt de administratie uitbesteedt aan een professional die hier ook weer moet worden betaald.

Dit is maar een kleine greep aan kosten waar de fotograaf rekening mee moet houden.
Hierbij horen ook nog de kosten voor marketing, trainingen, verzekeringen en dergelijke. Hier lees je de wat uitgebreidere uitleg.

Goedkope fotograaf?

Nu zijn er talloze fotografen. Van goedkoop tot heel erg duur. Alhoewel duur een relatief begrip is.
Als de fotograaf een eigen studio heeft dan liggen zijn kosten veel hoger dan iemand die vanuit huis werkt. Ook ervaring speelt een rol. Iemand met 10 jaar ervaring zal vaak duurder zijn dan iemand met 1 jaar ervaring.

Ja maar, ik zag iemand een shoot aanbieden voor 37,50 euro. Waarom kan dit dan zo goedkoop?

Dit kan waarschijnlijk zo zijn dat deze meneer of mevrouw  dit als hobby naast zijn loondienstverband er bij doet en er dus niet van hoeft te leven.
Ook kan het zo zijn dat er in de kleine lettertjes staat dat dit tarief per kwartier is. Dan zit je ook al op 150 euro per uur.
Hierbij bestaat het risico, ik zeg niet dat dit zo is, dat er echt per kwartier afgerekend wordt. Duurt de fotoshoot 1 uur en 8 minuten dan ben je al 187,50 euro kwijt.

Dit zal bij mij niet het geval zijn. Als in mijn offerte staat dat een shoot 1 uur duurt en wij zijn vervolgens 1 uur en 20 minuten bezig, dan zal ik je niet voor 1,5 uur aanslaan. 
Je weet op voorhand waar je aan toe bent.

 

Weet je trouwens dat ik een kennismakingsactie heb? Eerste shoot voor de helft van de prijs. Als dat geen goede deal is?

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] iedereen weer persoonlijk of iets duur is of niet. Ook hier had ik een artikel over geschreven, waarom een fotograaf zo duur kan lijken. Afhankelijk van wat voor verzekering de overledene had kan een groot gedeelte vergoedt worden, zo […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *