Laat jij de uitvaart van een dierbare vastleggen?

Afgelopen week plaatste ik een poll op mijn Instagramaccount om te peilen of men de uitvaart van een dierbare vast zou willen laten leggen.
Nu heb ik niet zo heel veel vrienden, oké dit klinkt wel heel zielig, maar ik bedoel op mijn Instagramaccount. 😉 Een aantal vrienden namen de moeite om te stemmen. Het werd een 50/50 uitslag.

Hieruit blijkt dat, in ieder geval onder mijn vrienden, een verdeeldheid heerst of het wel gefotografeerd moet worden. Als je de uitvaart laat fotograferen, besteed je dit dan uit of laat je dit door een familielid doen? En wat laat je dan vastleggen? Hoe kijkt de rest van de familie hier tegenaan? Over het door een familielid te laten doen vind ik wat van, zoals ze op social media wel eens zeggen.

Fotograaf of familielid

Een familielid laten fotograferen klinkt makkelijk en goedkoop maar is dat ook zo? Ik hoorde een verhaal dat een familielid zomaar uit het niets een camera tevoorschijn haalde en plots overal foto’s van ging maken. Dit werd door sommige niet gewaardeerd, en dat kan ik goed begrijpen.

Het eerste wat hier fout ging is dat dit zonder overleg met de rest van de familie gebeurde, dit geeft de uitvaart, een al zo’n verdrietige dag, een duister tintje. Het tweede wat niet goed ging was dat er geen afspraken gemaakt waren wat er met de foto’s ging gebeuren. Is dit eigen gebruik, wordt het geplaatst op social media? Je kan het nooit zeker weten zonder overleg.

Nog een reden waarom een familielid het niet zou moeten doen is dat het familielid zelf geen tijd heeft om te rouwen. Kan hij of zij wel zelf goed afscheid nemen? Een fotograaf die dit voor zijn werk doet staat hier emotioneel gezien helemaal buiten. En de fotograaf weet waar hij kan gaan staan zonder de aandacht af te leiden van waar het om gaat, namelijk het afscheid nemen van degene die je dierbaar was.

Tips

Een paar belangrijke tips voor het laten fotograferen van een uitvaart door een fotograaf:

  • Overleg met de familie om een fotograaf in te huren.
  • Informeer de familie dat er ook een fotograaf rondloopt.
  • Leg afspraken met de fotograaf goed vast.
  • Wil iemand niet dat er gefotografeerd wordt probeer dan uit te leggen dat het voor jou heel belangrijk is. Het mag natuurlijk niet voor tweedeling in de familie zorgen.

 

Een paar tips voor het fotograferen door een familielid:

  • Overleg eerst met de familie.
  • Trek niet ongevraagd een camera uit je zak.
  • Bespreek wat er gefotografeerd wordt en wat er met de beelden gebeurt.
  • Plaats ze niet ongevraagd op social media.
  • Wees er zeker van dat je het emotioneel aan kan. Het is een vrij emotionele en zware dag.
  • Ben je er niet zeker of je de taak van fotograaf kan volbrengen bekijk dan de tips hierboven.

Welke keuze er ook gemaakt wordt, ik wens je uit de grond van mijn hart veel sterkte en wijsheid toe. Het verlies is al zwaar en dan ook een vreemde toelaten? Ergens kan ik dit begrijpen. Ik persoonlijk zou er ook eerst goed over nadenken, maar ik zou het wel doen.
Ik heb er eerder een artikel over geschreven. Fotograferen van een begrafenis, of dat niet raar is. Lees dit eens op het gemakje door. Daarnaast kan het ook nuttig zijn om de pagina’s “een emotionele tijd” en “een blijvende herinnering” te lezen.

Naast het fotograferen kan het ook zinvol zijn om hier een album van samen te stellen. De fotograaf kan je hier bij helpen.
Ik raad in ieder geval aan om hier ook een album van te laten maken. Dit kan zoveel meerwaarde hebben.

Maar een fotograaf is toch ook hartstikke duur? 

Dit is voor iedereen weer persoonlijk of iets duur is of niet. Ook hier had ik een artikel over geschreven, waarom een fotograaf zo duur kan lijken. Afhankelijk van wat voor verzekering de overledene had kan een groot gedeelte vergoedt worden, zo niet alles. Sommige uitvaartverzekeraars hebben een soort geld verzekering. Dit geld wordt uitgekeerd om alle kosten voor de uitvaart te dekken. Informeer goed bij de verzekeraar of de fotograaf ook vergoedt wordt.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met mij. Ik kom uit Middelburg, Zeeland maar kan me goed verplaatsen.

 

En wat vind jij? Laat jij de begrafenis van een dierbare vastleggen? Laat het weten in de comments.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *