Tegen de bakker; wat je dus niet zegt

Persoonlijk
tegendebakker

Wat zeg je niet tegen de bakker? Juist ja, dingen die je zelf ook niet wilt horen als ZZP-er zijnde. 
Daar is een hele twitterpagina voor. Geweldig om te lezen, minder geweldig om mee te maken. Ik ben zelf geen ondernemer, wie ik wel ben kan je hier lezen.

tegen de bakker
embedded Twitter

 

 

Tegen de bakker

Wat is #tegendebakker? Dit was, of moet ik zeggen is, helemaal trending op Twitter. De hashtag #tegendebakker. Oftewel, wat je wel tegen een ZZP-er zegt, maar niet tegen de bakker.
Ik kom het regelmatig tegen. Oproepjes voor fotografen, of ieder ander klein bedrijf, voor opdrachten maar er is geen tot weinig budget.
Met andere woorden…. jij doet voor mij een opdracht en ik zorg dat jij “exposure” krijgt. Of “het is goed om je portfolio op te bouwen”.

Freelance journaliste Franka Hummels bedacht hier speciaal de hashtag #tegendebakker voor. Oftewel, dat zeg je toch ook niet tegen de bakker?
“Geef mij een halfje bruin en als deze lekker is dan plaats ik een bestelling” of “doe mij een gratis brood en ik vertel het tegen mijn vriendenkring hoe goed jij bent. Dan krijg je meer klandizie”.

Iets met dubbeltje en eerste rang

Steeds meer mensen willen voor een dubbeltje, mag ik dat nog zeggen in het euro tijdperk, op de eerste rang zitten. Veel willen krijgen en het liefst niet betalen. Niet alleen particulieren hoor. Ik kwam ook oproepen van bedrijven tegen. Bedrijven die toch redelijk in de slappe was zitten maar hier “geen budget” voor hebben. Ik ben dan geen ondernemer maar hier kan ik toch slecht tegen.
Even een belletje naar de woningbouwvereniging. “Hier heb je wat exposure. Daar wil ik mijn rekening mee betalen.” Ze zien me aankomen.

Maar mensen, even serieus. Voor geleverde diensten moet gewoon betaald worden. Wat er betaald moet worden ligt aan de afspraken die je maakt.
Zeker onder fotografen, en dan met name amateurfotografen, wordt er nog wel eens op TFP basis gewerkt. TFT staat voor “Time for Print”, oftwel, met gesloten beurs. Allebei de partijen houden er dan een selectie foto’s aan over die zowel het model als de fotograaf als promotiemateriaal en/of portfolio gebruikt kan worden. (afhankelijk van de afspraken die je maakt)
Professionele fotografen willen dit ook nog wel eens doen maar dan meer om nieuwe apparatuur die ze hebben aangeschaft te testen.
Lees meer over TFP op Wikipedia.

Voor niets gaat de zon op en zelfs kleine ondernemers moeten hun rekeningen betalen en hun gezin onderhouden.
En onthoudt, als je een keer voor niks gaat werken wordt het steeds moeilijker om daar in een later stadium wel geld voor te gaan vragen.

Twitter

Deze widget geeft niet alle tweets weer. Klik op “weergeven op Twitter” om alle tweets te laden.

 

Hebben jullie dit al eens meegemaakt? Laat het me weten in de comments.

Tagged , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
%d bloggers liken dit: