Plastic Fantastic oftewel de Nifty-fifty

Persoonlijk, Review
canon 50mm

Nee, ik ga het niet hebben over Barbie, Botox of silliconen maar over de 50mm lens van Canon oftewel de Plastic Fantastic.

Nifty Fifty en Plastic Fantastic

De 50mm 1.8 II lens van Canon wordt ook wel liefkozend de “Plastic Fantastic” of de “Nifty Fifty” genoemd.
Hij ziet er vrij goedkoop uit en dat kan ook wel kloppen aangezien deze lens rond de €100,- te koop is en de ombouw geheel van plastic is.
Maar de resultaten met deze lens zijn verbluffend. Snel scherpstellen, ragscherp en een fijne scherptediepte. Onderstaande foto is met deze 50mm geschoten.

Plastic Fantastic
ISO 400, F8.0, 1/160s

Deze lens is een zogeheten primelens. Dat betekent dat deze lens een vast brandpuntafstand heeft. Dit betekent dat je met deze lens niet in- of uit kan zoomen. Wil je het object wat je fotografeert dus dichterbij krijgen zul je dus aan de wandel moeten. Dit wordt ook wel “zoomen met je voeten genoemd”.
In dit geval is dat dus 50mm. Dat is dus op een Fullframe camera. Op een cropcamera zoals de Canon EOS 500D, die ik heb, wordt de 50mm nog eens vermenigvuldig met 1,6. (de cropfactor) In mijn geval fungeert de 50mm dus als een 80mm. Tevens is deze lens zeer lichtgevoelig vanwege het 1.8 diafragma. Ben je nog niet zo thuis in het maken van foto’s met beperkte scherptediepte, dan is dit een goedkope manier om hier mee te oefenen.

Scherptediepte

Op ondestaande foto’s kun je goed de verschillen zien in scherptediepte met een groot diafragma (klein F-getal) en een klein diafragma (groot F-getal).
Ik heb hier 4 verschillende diafragma’s gebruikt, van F1.8 t/m F22.

eend
F22
Plastic Fantastic
F10
eend
F5
eend
F1.8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoals je kan zien wordt het beeld naar achteren toe steeds onscherper. Oftewel de scherptediepte wordt steeds kleiner.
Deze lens is ideaal voor het maken van portretfoto’s, close-ups en landschapsfoto’s. Landschapsfoto’s? Daar kan je toch beter minimaal 35mm voor gebruiken? Daarbij kan je ook wat langer door fotograferen zonder bij wat slechter licht de flitser te moeten gebruiken of de ISO omhoog te moeten gooien.
Dat klopt. Maar de 50mm is qua prijs interessant om mee te beginnen om haarscherpe foto’s te maken. Deze lens heeft weinig tot geen afwijkingen.
Denk hierbij aan vignettering of chromische abberatie. De Canon 35mm kost €476 en de Canon 50mm 1.8 II €109,00.

Is het trouwens opgevallen dat ik de term “close-up” gebruikt heb en geen macro? Het is me opgevallen dat veel sites de term close-up en macro door elkaar gebruiken. Ik ben van mening dat je macrofotografie beoefent met een macrolens en niet met een “standaardlens” Lees hier meer over macro.

Nadelen?

Zitten er ook nadelen aan deze lens? Jazeker. Niet veel maar toch. 😉

Allereerst is de scherpstelmotor niet echt stil. (dat is alvast 1 reden dat ik deze niet voor macrofotografie ga gebruiken) Vind je dat hinderlijk dan zal je moeten uitkijken naar een lens met een USM motor zoals de Canon EF 50mm f/1.4 USM met een prijskaartje van €337,00.
Een ander nadeel is dat de lens voor je gevoel sneller kapot kan gaan vanwege de plastic vatting. De 1.4 variant heeft een metalen vatting. Of hij snel kapot gaat is totaal afhankelijk van hoe je er mee omgaat. Maar dit geldt voor alles.

Ik gebruik deze lens nu al een hele tijd en hoort bij mijn vaste uitrusting naast de Canon 70-300mm en de Tamron 17-50mm.

Hoe is jullie ervaring met deze lens? Laat het me weten in de reacties.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tagged , ,

1 thought on “Plastic Fantastic oftewel de Nifty-fifty

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
%d bloggers liken dit: