Af en toe schrijf ik ook een artikel over fotografie algemeen. Naast afscheidsfotograaf ben ik natuurlijk ook gewoon fotograaf.

Ik dit artikel vertel ik je over avondfotografie of nachtfotografie, als het maar donker is, of wordt, en het gebruik van statief en eventueel de Image Stabilization (beeldstabilisatie) of Vibratiereductie. Afgekort tot IS voor Canon of VR voor Nikon. Zo heeft elke fabrikant zijn eigen naam om beeldstabilisatie aan te geven.

Wat doet beeldstabilisatie eigenlijk? 

Lees meer

Laat jij de uitvaart van een dierbare vastleggen?

Afgelopen week plaatste ik een poll op mijn Instagramaccount om te peilen of men de uitvaart van een dierbare vast zou willen laten leggen.
Nu heb ik niet zo heel veel vrienden, oké dit klinkt wel heel zielig, maar ik bedoel op mijn Instagramaccount. 😉 Een aantal vrienden namen de moeite om te stemmen. Het werd een 50/50 uitslag.

Hieruit blijkt dat, in ieder geval Lees meer

Ik blijf niet plakken op papier

 

Bovenstaande is een uitspraak die een klant deed. Wat bedoelde hij hiermee?
Laten we hem voor het gemak “meneer X” noemen. Meneer X is het type mens dat niet graag op de foto gaat. Je zult ook bijna geen portretfoto van hem zien aan de muur. Waarom is mij een raadsel want hij heeft een heerlijk karakteristiek hoofd.

De angst om op Facebook te belanden, of op websites? Dit is in ieder geval één Lees meer

Geld

Waarom is het zo duur om een foto te laten maken? Knopje drukken en klaar, toch?
Ehm, nee. Laat het me even uitleggen.

Een foto is maken is meer dan alleen op een knopje drukken. Je hebt op digitale spiegelreflex camera’s een automatische stand, ook wel de groene stand genoemd. Je richt je camera op het onderwerp en je klikt. Zo, foto klaar.
Dat klopt. De automatische stand pakt automatisch de instelling die bij de hoeveelheid licht past. Dat gaat vaak goed, maar nog vaker fout.

Bij wat slechtere lichtomstandigheden past de automatische stand de instellingen zo aan dat er voldoende licht op de sensor komt. Wat kan resulteren in een bewogen foto. Dit vanwege het feit dat de automatische stand een sluitertijd gaat hanteren die onder de grens ligt waarbij je nog uit de hand kan fotograferen. 

Kleine uitleg over fotograferen

De meeste fotografen fotograferen in de M-stand, Tv-stand of Av-stand. Soms zelfs de P-stand. Omdat ik met Canon fotografeer zijn dit de standen bij Canon. Bij andere merken heet het weer anders. Ik ga hier niet alle definities uitleggen, daar zijn weer andere pagina’s voor. Lees meer

De laatste weg

Fotograferen van een begrafenis? Is dat niet raar?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen…. nee, dat is niet raar.
Het fotograferen van een begrafenis zit in de lift. Het is heel lang een onbekende tak van fotografie geweest.
Steeds meer nabestaanden kiezen er voor om de uitvaart van hun geliefde vast te laten leggen.
Het is gebleken dat foto’s een grote steun kunnen zijn bij het verwerken van het verlies, ook bij diegene die er niet bij konden zijn.

Steun

Natuurlijk is zo’n dag verdrietig. Maar er is ook ruimte voor een lach. Er worden herinneringen opgehaald aan de overledene en misschien ook anekdotes. Echter, zo’n dag is een emotionele achtbaan. Na afloop gaat u dingen vergeten en de foto’s kunnen daarbij een steun zijn om de herinnering levend te houden. Als nabestaande heb je er geen idee van wie er eigenlijk allemaal waren, hoeveel bloemen er gestuurd zijn.
Op de foto’s ziet Lees meer