Af en toe schrijf ik ook een artikel over fotografie algemeen. Naast afscheidsfotograaf ben ik natuurlijk ook gewoon fotograaf.

Ik dit artikel vertel ik je over avondfotografie of nachtfotografie, als het maar donker is, of wordt, en het gebruik van statief en eventueel de Image Stabilization (beeldstabilisatie) of Vibratiereductie. Afgekort tot IS voor Canon of VR voor Nikon. Zo heeft elke fabrikant zijn eigen naam om beeldstabilisatie aan te geven.

Wat doet beeldstabilisatie eigenlijk? 

Het woord zegt het eigenlijk al. Het beeld stabiliseren. Op het objectief zit vaak een schuifknop met de tekst IS of VR. Alleen als het objectief beschikt over beeldstabilisatie. IS of VR gaat trillingen tegen die je zelf veroorzaakt. Ieder mens heeft wel trillingen in zijn hand of arm wanneer hij of zij een camera vasthoudt met daaraan nog een objectief. Dit systeem probeert dit te compenseren.

Er wordt in de lens (of in de body) een aantal technieken gebruikt die beweging detecteert en dit zo nodig tegengaat. Hierdoor is het mogelijk om langere sluitertijden te hanteren. Vaak wordt de regel aangehouden van 1/brandpuntafstand. Dat wil zeggen dat je sluitertijd gelijk is aan het aantal mm waarmee je fotografeert.

Als je bijvoorbeeld fotografeert met een brandpuntafstand van 60 mm, dan kan je je sluitertijd zetten op 1/60 van een seconde. Fotografeer je met een brandpuntafstand van 200 mm, dan is de sluitertijd 1/200 van een seconde. Dit is genoeg om nog geen bewegingsonscherpte te krijgen. Met de beeldstabilisatie aan kan je de sluitertijd nog iets langzamer zetten. Bijvoorbeeld op 1/40 van een seconde op 60 mm. Dit heeft met name voordeel als je ‘s avonds gaat fotograferen. Dan kan je nog iets langer doorgaan voordat je je statief tevoorschijn haalt.

Over statief gesproken.

Je hebt je camera op statief gezet en je hebt je brandpuntafstand gekozen, je sluitertijd en eventueel handmatig scherpgesteld en je zet thuis je foto’s op de computer. Hè hoe kan dat nu. De foto is onscherp. Dat moet toch niet mogelijk zijn als deze op statief staat?
Je kijkt naar je lens en ontdekt dat het knopje van de beeldstabilisatie aan staat.

Als je camera op statief staat en je beeldstabilisatie staat aan, dan gaat het systeem op zoek naar trillingen die er niet zijn. Want als je je statief goed hebt neergezet dan zijn er geen trillingen. De trillingen die je nu in je foto ziet worden veroorzaakt door de beeldstabilisatie.

Hieronder 2 foto’s als voorbeeld:

spijkerbrug beeldstabilisatie uit

Zonder beeldstabilisatie

spijkerbrug beeldstabilisatie aan

Met beeldstabilisatie

 

De bovenste foto is genomen vanaf statief met de beeldstabilisatie uit. De onderste foto is genomen vanaf statief met de beeldstabilisatie aan. De rode streep op de brug wordt overigens niet veroorzaakt door de beeldstabilisatie. Hier reed een auto op het verkeerde moment voorbij. Zoals je kan zien, is de onderste foto wat onscherp. Dit komt dus omdat de beeldstabilisatie trilling probeert te compenseren die er niet is.

Ik weet uit ervaring dat je het zo kan vergeten om het knopje op uit te zetten. Vaak lijkt de foto op het kleine schermpje scherp, maar op ware grootte zie je pas goed het resultaat. En dat is jammer, want dan zou je weer terug moeten om de foto opnieuw te maken. In sommige situatie kan dit niet helaas.

Bruikbaar of niet?

Zoals je merkt is beeldstabilisatie een heel handig hulpmiddel maar voor statief niet bruikbaar. Is het dan wel verstandig op een objectief met beeldstabilisatie te kopen? Dat is een keus die je voor je zelf moet maken. Een objectief met beeldstabilisatie is vaak vele euro’s duurder zijn dan hetzelfde objectief zonder beeldstabilisatie.

Vergeet jij ook wel een IS uit te schakelen?

 

Ik doe naast portretten ook aan afscheidsfotografie. Weten wat afscheidsfotografie is? Kijk dan eens op deze pagina of op deze pagina.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *